Consells per a un estiu cardiosaludable
L'estiu passat va ser el més calorós d'Europa, segons el Servei del Canvi Climàtic Copernicus. I aquest any, les previsions apunten a una pujada de temperatures semblant. Amb la calor, la salut cardiovascular es pot veure afectada. Per això els experts recomanen seguir una sèrie d'orientacions amb què prevenir possibles problemes que afectin el nostre cor.
Aquestes són les principals:
Sempre hidratats
En suar més per l'efecte de les altes temperatures, perdem més aigua. Per això és important reposar amb més freqüència el líquid del qual es desfà el nostre cos i, si és possible, beure aigua abans que tinguem set. Com a norma general es recomana que els nens entre 9 i 13 anys consumeixin uns 2,1 litres diaris i les nenes 1,9 litres. A partir d'aquesta edat, les dones haurien de consumir almenys 2 litres diaris, més si estan embarassades o en període de lactància, mentre que per als homes la quantitat aconsellada és de 2,5 litres. Si bevem menys aigua de la que el nostre organisme necessita, poden començar a fallar algunes funcions de l'organisme: la deshidratació pot portar a una mala funció renal i que aquesta provoqui arítmies.
T'interessa: La hidratació, clau per a la salut cardiovascular
Compte amb el sol
A les hores centrals del dia s'accentua el risc cardiovascular perquè el cos perd molta més aigua quan els termòmetres es disparen. Per això, la recomanació dels experts és evitar exposicions perllongades al sol precisament en aquestes hores, buscant l'ombra o espais per no estar-hi directament exposats. Al matí o quan el sol ja no escalfa tant sí que podem exposar-nos-hi durant 15 o 20 minuts diaris per sintetitzar vitamina D, que necessitem perquè té un paper important en la fisiologia del sistema cardiovascular.
T'interessa: Com afecta la calor al nostre cor
Alimentació saludable també fora de casa
Tot i que durant les vacances solem alterar les nostres rutines menjant més fora de casa, els experts recorden que és clau mantenir una alimentació saludable que inclogui peixos i verdures, fruites, que a més són riques en aigua i poden contribuir notablement a l'aportació total d'aigua que necessitem, cereals integrals i llegums, que ara podem prendre en amanida. Igualment s'aconsella procurar evitar el consum de greixos trans, presents principalment en productes processats com galetes, brioixeria industrial, aliments precuinats, snacks, gelats, cremes i batuts.
T''interessa: On trobar als grans aliats del cor, els àcids grassos Omega 3
Precaució amb l'alcohol
Cada cop hi ha més evidències de l'associació entre el consum d'alcohol i el desenvolupament de la fibril·lació auricular, per la qual cosa es recomana limitar-ne el consum. Però a més, pot provocar que ens deshidratem més fàcilment, per la qual cosa cal tenir una precaució especial durant aquests mesos.
Exercici físic a les hores adequades
L'exercici físic ens pot ajudar a controlar factors de risc com el sobrepès, la hipertensió o nivells elevats de sucre i colesterol. No obstant això, amb les altes temperatures augmenta la quantitat de líquid que perdem per la suor, i si estem realitzant una activitat física intensa, aquesta pèrdua és encara més gran. Per això els experts aconsellen practicar esport al clarejar o al vespre si tenim possibilitat d'escollir horari. En qualsevol cas, es recomana evitar la franja horària de les 12 a les 18 h.
T'interessa: Quant exercici físic has de fer per millorar la teva salut cardiovascular
Coneix els nostres desfibril·ladors
Els desfibril·ladors d'accés públic de Cardiosos tenen unes grans característiques que el diferencien de la resta.