El colesterol i com afecta al cor

colesterol comprar dea barato catalunyaQuè és el colesterol?

Aquesta és una de les paraules més presents als anuncis publicitaris enfocats a la cura de la salut, i és que el colesterol és un dels grans enemics actuals del benestar social.

El primer de tot és assenyalar que es tracta d'una substància greixosa naturalment produïda al cos, al fetge, es troba a cadascuna de les cèl·lules i és important per al funcionament correcte de l'organisme. La seva finalitat suposa la formació d'àcids biliars, que impliquen la digestió dels greixos; formar hormones, com les tiroïdals i les sexuals; i es transformen en vitamina D pels raigs solars, protegint així la pell d'agents químics i evitant la deshidratació.

Tipus de colesterol

Habitualment hi ha referències al colesterol “bo” i el “dolent”. El que és perjudicial per a la salut és el que s'uneix a la partícula següent: lipoprotenina de baixa densitat (LDL), responsable de transportar el colesterol a les cèl·lules. El LDL excessiu en sang comporta acumulacions de greix -plaques- a les parets de les artèries i els vasos sanguinis, preludi de malalties ateroscleròtiques, que impliquen la progressiva obstrucció de les artèries a causa d'aquests greixos.

El nom exacte del “bo” és lipoprotenia d'alta densitat (HDL), ja que transporta el colesterol sobrant de les cèl·lules cap al fetge, on és eliminat. Per tant, aquest colesterol fa que sigui més difícil patir un risc cardiovascular. L'excessiva presència del “dolent” provoca que el colesterol excessiu no flueixi adequadament cap al fetge i es generin aquests bloquejos i les seves repercussions cardiovasculars.

T'interessa: On trobar als grans aliats del cor, els àcids grassos omega 3?

Els índexs de colesterol a la sang es calculen en mil·ligrams per decilitre. Es considera normal no arribar als 200 mg/dl, si bé trobar-se entre els 200 i els 240 és símptoma directe d'hipercolesterolèmia, que suposa depassar els 200 mg/dl, i es coneix com a normal-alt. Si ja en aquests volums es recomana actuar per reduir aquests números, depassar els 240 indica que el colesterol és alt i es fa més probable patir trastorns o incidències cardiovasculars.

Efectes del colesterol alt al cor

Atès que l'excés de colesterol repercuteix directament als vasos sanguinis, ja que provoca l'aparició de plaques, tensió a les artèries i obstruccions a la circulació, s'estima que multiplica per dos el risc de patir accidents cardíacs. La ja esmentada arteriosclerosi significa que quan els greixos obstrueixen la circulació correcta de la sang tant el cos com el cor pateixen aquesta deficiència.

Malalties coronàries com les aturades cardíaques o els infarts procedeixen del dany que pateix el cor, que ha de fer un esforç més gran perquè la sang s'impulsi adequadament a través d'artèries i venes obstruïdes. Les angines de pit obeeixen a problemes d'irrigació en alguna de les parts del cor i solen aparèixer quan es fa una activitat intensa després de períodes llargs de repòs.

T'interessa: Quant exercici físic has de fer per millorar la teva salut cardiovascular?

El cervell també pot patir els efectes del colesterol alt en forma daccidents cerebrocardiovasculars. Com que el flux sanguini no es mou de forma ordinària, el cervell no rep la quantitat adequada, i pot aparèixer des de la mort fins a paràlisis parcials, pèrdues de la parla i de reflexos nerviosos de l'organisme.

A més del colesterol, aquesta mena d'obstrucció dels gots també apareix pel tabac i els aliments rics en greixos, que no sempre s'absorbeixen o s'eliminen adequadament. Els hàbits de vida saludable i l'esport són els aliats principals per impedir els perjudicis que genera el colesterol.