La formació a RCP arriba a menys del 20% de les escoles espanyoles

formacio rcp escoles formacion colegios rcp comprar dea barato samaritanMés de la meitat dels adolescents de 12 a 18 anys espanyols no identifica correctament si una persona està patint una parada cardíaca ja que no han rebut una formació específica de tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP).

Això suposa que si un dels adolescents que no ha rebut formació es troba una persona al carrer que està patint un infart, no serà capaç d'ajudar-lo fins que arribin els serveis d'emergències, cosa que redueix les probabilitats de supervivència del pacient.

A Espanya es produeixen anualment uns 30.000 casos de parada cardíaca extrahospitalària, amb unes possibilitats de supervivència que oscil·len tan sols entre el 5 i el 10%. Una taxa per sota països com Dinamarca o Noruega on la formació en tècniques de RCP estan més esteses. Els primers 10 minuts són essencials per garantir que el pacient viurà, més enllà d'aquest temps els intents de reanimació no solen tenir èxit.

T'interessa: Cap escola sense DEA. La cardioprotecció a les escoles

És essencial que la població estigui formada en primers auxilis i siguin capaços de fer tècniques de reanimació fins a l'arribada dels professionals sanitaris. Tot i això, la formació a les escoles, justament on s'hauria de començar, és molt escassa.

Amb prou feines el 36% dels escolars al nostre país reconeix haver rebut formació prèvia a RCP. Una xifra molt inferior a la realitat d'altres territoris com Noruega, on el 89% dels estudiants sí que té aquesta formació, Carolina del Nord (86%) o Toronto (51%).

Això deriva que menys de la meitat dels alumnes enquestats, el 42%, sap identificar correctament una parada cardíaca. Per això és essencial analitzar si la persona està inconscient i no respira. No obstant, el 46% dels escolars segueix considerant erròniament que també cal palpar el pols.

Només el 29% dels centres disposa de material específic per formar en RCP, encara que el 41% sí que compta amb un desfibril·lador extern automàtic (DEA) a les seves instal·lacions. I no és que no els hagin ensenyat a fer els primers auxilis, sinó que a més el 68% dels alumnes no saben que el 112 és el número de telèfon d'emergències.

T'interessa: Podem oferir a totes les escoles i centres educatius les nostres xerrades pràctiques sobre RCP i utilització de DEA

No és només qüestió que les escoles siguin un espai cardioprotegit amb desfibril·ladors, sinó que els nens aprenguin com reconèixer i actuar davant una parada cardiorespiratòria, sobretot realitzant compressions toràciques de qualitat perquè, si alguna vegada es troben amb una parada cardíaca estiguin on siguin, protegeixin el cervell de l'anòxia fins que arribin els equips d'emergències.

És hora de reaccionar davant de la necessitat i l'efectivitat d'ensenyar RCP a les escoles. Si formem els nens avui, a mitjà i llarg termini tindrem una gran part de la població entrenada, cosa que es traduirà en majors taxes de reanimació i de supervivència a la parada cardíaca al nostre país.