Accidents per infart a la muntanya

accidentes cardiovasculares corazon montanya comprar dea desfibrilador barato senderismo excursionesEls accidents cardiovasculars segueixen sent la primera causa de mort a Europa i al nostre país. El 56% de les parades cardíaques que es produeixen fora de l'àmbit hospitalari tenen lloc a les llars. Tot i això, patir un infart a la muntanya és una situació que es pot donar igualment.

Hi ha molts riscos que afecten directament la salut cardiovascular, com ara estil de vida, alimentació, el sexe o l'edat. Segons un estudi realitzat per la Federació Aragonesa de Muntanya, un 23% dels senderistes i un 19% dels enquestats en rutes d'alta muntanya tenien més de 50 anys.

T'interessa: Quant exercici físic has de fer per millorar la teva salut cardiovascular?

D'acord amb els resultats de la patologia mèdica no traumàtica dels muntanyencs i senderistes rescatats, es va observar un clar augment de les parades cardíaques en els pacients atesos.

Quin és el límit d'edat per anar a la muntanya?

La pràctica dactivitat física en general és beneficiosa per a la salut cardiovascular. Practicar exercici a l'aire lliure millora la circulació, reactiva el sistema cardíac i ajuda a perdre pes. Tot i això, segons els equips de rescat de muntanya, cada vegada es donen més casos d'emergències per parades cardíaques.

Això pot ser degut a laugment de lactivitat a l'aire lliure en general. Des de la pandèmia moltes persones s'han aficionat a fer esport a l'aire lliure. Moltes vegades sense estar prou preparades per realitzar una activitat que requereixi un gran esforç físic.

Els beneficis de practicar esport són evidents, sempre que es facin sota una responsabilitat. En el cas dels esports de muntanya, com ara l'alpinisme o l'escalada, suposa assumir riscos que també afecten la salut del nostre cor. Entre d'altres, pels moments d'estrès i tensió a què se sotmet al múscul cardíac.

T'interessa: Coneix la freqüència cardíaca del teu cor


La importància d'una prova d'esforç

Hi ha persones que tenen un risc associat, per la qual cosa són propenses a patir una malaltia cardiovascular. El tabaquisme, la hipertensió arterial, la diabetis Mellitus, el sobrepès i el sedentarisme, antecedents familiars…

La prova desforç és una dels test clínics més estesos entre els esportistes per cuidar la seva salut cardiovascular. Aquest tipus de test posa a prova el cor portant-lo a l'extrem de les seves capacitats en un entorn controlat, com ara una clínica o un hospital. Els resultats demostren l'estat del cor, la pressió a què es pot sotmetre, els seus límits i si presenta alguna anomalia que pogués comprometre la seva salut.

Gran part dels muntanyencs no estan habituats a fer-se aquest tipus de proves, tret que competeixin en proves de trail running o entrenin habitualment, practiquin alpinisme a alt nivell, etc. Tanmateix, una caminada amb un cert desnivell i/o distància suposa sotmetre el cor a un nivell d'esforç més gran de l'habitual, per la qual cosa seria aconsellable la prova.

Parades cardíaques i muntanya

Les notícies de persones que pateixen una aturada cardíaca en sortides a la muntanya, posen de manifest la necessitat d'un control sobre l'estat de salut de no professionals. A països veïns, com França, demanen als seus participants una prova recent que demostri el correcte funcionament del seu cor.

T'interessa: Les aturades cardíaques en caps de setmana presenten una major mortalitat, segons un estudi

És cert que no podem evitar tot el risc quan sotmetem el nostre cor a un sobreesforç. Per contra, val la pena prevenir per córrer els riscos mínims. Invertir en una prova d'esforç, s'ha de contemplar com un element més, tan important o més com unes sabatilles o roba tècnica.