Els drons, més efectius que les ambulàncies per fer arribar desfibril·ladors en casos d'aturada cardíaca

dron comprar dea barcelona onlineUna atenció ràpida és clau per atendre una aturada cardíaca. Un estudi suec ha analitzat la viabilitat d'utilitzar drons.

 

Els desfibril·ladors augmenten un 90% la supervivència davant una aturada cardíaca. El més important és tenir accés a un desfibril·lador públic o que ens puguin fer arribar en el menor temps possible.

Una atenció ràpida en una sospita d'aturada cardíaca és essencial per assegurar la supervivència del pacient. Tot i que els equips sanitaris intenten arribar als pacients el més ràpid possible, de vegades hi ha retards que poden portar a que el pacient pateixi seqüeles de per vida. Els temps de resposta dels serveis mèdics d'emergència són cada vegada més llargs i la gent poques vegades té un DEA a casa. Es necessiten noves maneres de fer arribar els DEA als llocs dels acidents per augmentar les possibilitats de supervivència en aquests pacients.

Per això, investigadors suecs han estudiat si els drons es poden fer servir per lliurar desfibril·ladors a les víctimes i els seus acompanyants abans que arribin les ambulàncies. Els resultats han estat presentats al Congrés de la Societat Europea de Cardiologia de 2021 i s'han publicat a la revista 'European Heart Journal'.

Els drons van lliurar un desfibril·lador extern automàtic (DEA) just a les portes de les cases de les víctimes en els primers minuts d'una aturada cardíaca. El drons van arribar gairebé dos minuts més ràpid que l'ambulància. A mesura que millori la tecnologia, hauria de ser possible augmentar el nombre de pacients i els beneficis de temps.

 

En 11 casos, el 92%, l'aparell va aconseguir lliurar el desfribilador amb èxit. Com recull l'estudi, els drons amb el DEA van arribar abans que l'ambulància en el 64% dels avisos

atac cor graficminuts comprar dea

L'assaig clínic es va realitzar equipant tres drons amb DEA en l'espai aeri controlat a Suècia, en concret a la ciutat de Göteborg amb 80.000 habitants. Quan es produïa un avís al 112 per aturada cardíaca, la unitat d'emergències enviava també l'alerta als pilots dels drons i aquests acudien als llocs dels fets.

2 minuts és moltíssim quan parlem de temps de resposta a una aturada cardíaca
A la gràfica pots veure les possibilitats de sobreviure depenent de el temps de resposta

En relació amb la gràfica, et recomanem que li donis una ullada a l'article Quant temps tens per salvar una vida?

En total, les proves es van realitzar en 14 casos, en 12 alertes, amb una distància mitjana de 3,1 k. En 11 casos, el 92%, l'aparell va aconseguir lliurar el desfribilador amb èxit. Com recull l'estudi, els drons amb el DEA van arribar abans que l'ambulància en el 64% dels avisos, 01:52 minuts més ràpid.

No obstant això, encara hi ha algunes limitacions per a la utilització dels drons, ja que no poden volar amb pluja, vent fort, arribar a edificis de gran alçada o entrar en zones d'exclusió aèria. Situacions que es van donar en 39 avisos, dels 53 que van ocórrer durant el període dels assajos clínics.

Per 2022 hauríem de tenir drons capaços de volar en la foscor i amb pluja moderada. Una major durada de la bateria podria augmentar el rang de vol i la quantitat d'habitants coberts per un dron.

El lliurament de DEA amb drons podria ser una pràctica comuna en els propers anys. També podria ampliar-se a altres escenaris en un futurr, com l'administració d'epinefrina a pacients amb xoc anafilàctic o l'administració de glucosa a pacients diabètics amb nivells baixos de sucre en sang, entre d'altres

 

 

Contacta amb nosaltres per informar-te sobre el nostre servei d'instal·lació i manteniment de desfibril·ladors en espais públics i privats