Un estudi de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Houston (Estats Units) ha desenvolupat un protocol eficaç per reprogramar cèl·lules cardíaques humanes i convertir-les en cèl·lules especialitzades que condueixin l'electricitat a través del cor per permetre el batec rítmic i reparar els cors malalts.
En l'actualitat, no hi ha tractaments per a la mort de les cèl·lules cardíaques, la base de les malalties cardiovasculars (ECV), que segueixen sent la principal causa de mort al món.
Per al 2035, s'espera que la prevalença de les MCV augmenti fins al 45,1% (més de 130 milions de persones) als Estats Units, mentre que es preveu que el cost econòmic augmenti en més de 131 milions de dòlars (127 milions d'euros) en les properes dues dècades.
Aquests investigadors van analitzar un tipus de cèl·lula alternatiu i inexplorat en la regeneració cardíaca, les cèl·lules cardíaques de Purkinje, que són cèl·lules especialitzades del sistema de conducció cardíac (SCC) responsables dels senyals elèctrics que permeten al cor contreure's i relaxar-se de forma sincronitzada.
Els resultats indiquen que pot restablir l'eficàcia de la conducció dels senyals elèctrics, cosa que es tradueix en una millora de la funció cardíaca.
"Som els primers a demostrar l'èxit de la reprogramació directa de línies cel·lulars de cardiomiòcits humans (AC16-CMs i iPSC-CMs) en cèl·lules similars a les de Purkinje utilitzant un còctel únic de petites molècules. La reprogramació directa és una tècnica que produeix un estat 'plàstic' epigenèticament inestable a les cèl·lules per facilitar la conversió d'una cèl·lula totalment diferenciada i madurada en un nou tipus cel·lular diferent", ha comentat Bradley McConnell, líder de l'estudi, que s'ha publicat a la revista científica 'iScience'.
T'interessa: Un nou dispositiu imita els batecs del cor per estimular el desenvolupament de cèl·lules mare
Tot i que actualment es disposa de diversos tractaments farmacològics per a la insuficiència cardíaca, no prevenen, curen ni milloren la mort de les cèl·lules del miocardi ni la formació de cicatrius fibròtiques, que són els principals responsables de provocar la insuficiència cardíaca. "L'única cura és un trasplantament de cor, que per desgràcia és escàs", ha afirmat McConnell.
La teràpia cel·lular per a la regeneració cardíaca s'ha proposat com a tractament alternatiu als agents farmacològics. Malauradament, fins ara s'ha centrat en la substitució de les cèl·lules musculars cardíaques (miòcits) en els cors lesionats, cosa que no ha estat suficient per millorar els símptomes o curar el problema.
"Això és perquè, sovint, els miòcits cardíacs implantats no poden ser activats elèctricament en sincronia pel cor del receptor i es contrauran a un ritme diferent al de la resta del cor, induint arítmies", ha ressaltat McConnell.
Lestudi no només pot ajudar a avançar en la recerca duna teràpia cel·lular optimitzada per a la regeneració del cor, sinó que també té el potencial de ser utilitzat per al desenvolupament i la recerca de noves teràpies farmacològiques per a les malalties del cor.
Coneix els nostres desfibril·ladors
Els desfibril·ladors d'accés públic de Cardiosos tenen unes grans característiques que el diferencien de la resta.