Dipsalut Ensenya a Utilitzar el Desfibril·lador a Les Fires de Sant Narcís 2024
Durant Les Fires de Sant Narcís 2024, Dipsalut, l'Organisme de Salut Pública de Girona, ha estat present per oferir formació pràctica sobre l'ús de desfibril·ladors als ciutadans.
Aquesta iniciativa, que es repeteix cada any aprofitant la gran afluència de persones a Girona, té com a objectiu capacitar la població per intervenir en emergències cardíaques.
S’han realitzat 12 tallers de reanimació cardiopulmonar (RCP) i ús de desfibril·lador repartits en dues jornades, amb la participació d’unes 600 persones.
Professionals titulats i acreditats han ensenyat als visitants les pautes necessàries per mantenir una persona amb vida mentre s'espera l'arribada dels serveis d'emergència i com utilitzar un desfibril·lador.
Amb el lema "Tothom pot salvar una vida", els tallers estaven oberts a persones de totes les edats, des de nens fins a adults. Aquesta formació és fonamental, ja que en una situació d'aturada cardíaca, una resposta ràpida i adequada pot duplicar les possibilitats de supervivència.
A través d'aquests tallers, Dipsalut contribueix a fer que cada vegada més persones estiguin preparades per actuar en situacions crítiques, reforçant la seguretat i la salut pública de la comunitat. Capacitar la ciutadania en l'ús de desfibril·ladors és una acció imprescindible per augmentar les taxes de supervivència i conscienciar sobre la importància de la reanimació precoç.
Algunes dades:
A Catalunya, cada any moren entre 3.000 i 4.000 persones per mort sobtada cardíaca. Una condició que afecta persones de totes les edats i sexe, i l'única manera de salvar-les és amb un desfibril·lador, que pot restaurar el ritme cardíac normal si s'utilitza en els primers minuts de l'aturada.
Fins fa poc, els DEA estaven limitats a espais concrets i només els podien utilitzar persones amb formació sanitària.
Per canviar això, Dipsalut impulsa el programa "Girona, territori cardioprotegit", que ha instal·lat una xarxa de desfibril·ladors automàtics, accessibles a tothom, en espais públics i vehicles d'emergència de les comarques gironines.
S'organitzen periòdicament activitats divulgatives com la que s'ha organitzat a Les Fires de Sant Narcís per ensenyar quan i com utilitzar-los.
L'objectiu és reduir la mortalitat per aturada cardíaca extrahospitalària entre un 25% i un 30% mitjançant una intervenció ràpida i eficaç.