Saber si tindrem una aturada cardíaca i quan passarà gràcies a la intel·ligència artificial
Aquesta nova tecnologia podria ajudar els metges a detectar quan el pacient pot patir una aturada cardíaca.
La intel·ligència artificial està revolucionant el sector de la salut. Ara s'ha fet un pas més i s'ha descobert que la intel·ligència artificial pot predir si una persona patirà una aturada cardíaca i quan podria tenir lloc.
La tecnologia, construïda per científics de la Universitat Johns Hopkins (Estats Units) a partir d'imatges dels cors malalts i dels antecedents dels pacients, pot revolucionar la presa de decisions clíniques i augmentar la supervivència de les arítmies cardíaques sobtades i letals, una de les afeccions més mortals i desconcertants de la medicina.
La mort sobtada cardíaca causada per una arítmia representa fins al 20 per cent de totes les morts al món i sabem poc sobre per què passa o com saber qui està en risc.
Hi ha pacients que poden tenir un risc baix de mort sobtada cardíaca i que reben desfibril·ladors que potser no necessiten, i després hi ha pacients d'alt risc que no reben el tractament que necessiten i podrien morir a la flor de la vida. El que aquest nou algoritme pot fer és determinar qui està en risc de mort cardíaca i quan es produirà, cosa que permet als metges decidir exactament el que cal fer.
T'interessa: Què és i com es pot combatre la mort sobtada?
És el primer a fer servir xarxes neuronals per construir una avaluació de supervivència personalitzada per a cada pacient amb malaltia cardíaca. Aquestes mesures de risc proporcionen amb gran precisió la probabilitat d'una mort sobtada cardíaca al llarg de 10 anys, i quan és més probable que passi. La tecnologia d'aprenentatge profund s'anomena Estudi de Supervivència del Risc d'Arritmia Cardíaca (SSCAR).
L'equip va utilitzar imatges cardíaques amb contrast que visualitzen la distribució de les cicatrius de centenars de pacients reals de l'Hospital Johns Hopkins amb cicatrius cardíaques per entrenar un algoritme que detectés patrons i relacions no visibles a primera vista. L'actual anàlisi d'imatges cardíaques clíniques només extreu característiques simples de les cicatrius, com el volum i la massa, infrautilitzant allò que en aquest treball s'ha demostrat que són dades crítiques.
Les imatges contenen informació crítica a què els metges no han pogut accedir, afirma el primer autor, Dan Popescu, antic estudiant de doctorat del Johns Hopkins. Aquesta cicatrització pot estar distribuïda de diferents maneres i diu alguna cosa sobre les possibilitats de supervivència d'un pacient. Hi ha informació oculta en ella.
T'interessa: Una armilla que evita la mort sobtada en pacients amb cardiopaties
Les prediccions dels algoritmes no només van ser significativament més precises en cada mesura que les dels metges, sinó que van ser validades en proves a pacients de 60 centres de salut de tot Estats Units, amb diferents historials cardíacs i diferents dades de imatge, el que suggereix que la plataforma podria adoptar-se a qualsevol lloc.
Això té el potencial de modelar significativament la presa de decisions clíniques en relació amb el risc d'arítmia i representa un pas essencial per portar el pronòstic de la trajectòria del pacient a l'era de la intel·ligència artificial, assenyala Trayanova, codirectora de l'Aliança per a la Innovació en Diagnòstic i Tractament Cardiovascular. És l'epítom de la tendència a fusionar la intel·ligència artificial, l'enginyeria i la medicina com a futur de l'assistència sanitària.
L'equip treballa ara per crear algoritmes per detectar altres malalties cardíaques. Segons Trayanova, el concepte d'aprenentatge profund es podria desenvolupar per a altres camps de la medicina que depenen del diagnòstic visual.