Vacunar-se contra la COVID-19, també si prens anticoagulants

vacuna coronavirus comprar dea cardiososEl passat 27 de desembre van començar a administrar-se les primeres vacunes contra la COVID-19 a Espanya, i amb elles apareixien alguns dubtes entre la població. Una d'aquestes incògnites que preocupava als pacients anticoagulats és si ells també podien vacunar-se. La resposta de el Grup de Treball de Trombosi Cardiovascular de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) és ferma: no només NO està contraindicada en els que prenen anticoagulants sinó que, com afirma el Dr. David Vives, coordinador de el Grup de Treball, l'escenari ideal seria que tots els pacients anticoagulats estiguessin vacunats en el primer trimestre de l'any. Entre altres raons, perquè en el seu cas és encara més important prevenir la COVID-19, ja que poden tenir pitjor evolució en cas de contraure el virus.

I per vacunar-se, ¿han de deixar de prendre la seva medicació? Els experts responen amb rotunditat que no. Com explica el president de la SEC, el Dr. Àngel Cequier, "els pacients amb malaltia cardiovascular precisament ara han d'extremar l'adherència a l'tractament mèdic, ja que la COVID-19 presenta una evolució més desfavorable per a ells, amb un major risc de complicacions en cas de contagi ", aclareix.

De fet, "el arriscat seria deixar de prendre la medicació", afegeix el president de la SEC.

L'única recomanació que afecta el aproximadament milió de pacients anticoagulats que hi ha a Espanya és la que aquells que prenguin fàrmacs antagonistes de la vitamina K (Sintrom®, Warfarina®) haurien confirmar que es troben en rang d'INR (entre 2 i 3) abans de vacunar-se. Per als que prenen anticoagulants orals d'acció directa (Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis®, Lixiana®), la recomanació és intentar evitar el pic màxim del fàrmac en sang administrant la vacuna abans de la presa de la dosi corresponent.

Per la resta, no hi ha recomanacions específiques. Tan sols hi ha una contraindicació que es fa a tota la població, independentment que es prenguin o no anticoagulants i es sigui o no pacient cardiovascular, i és la de tenir al·lèrgia a algun dels components de la vacuna, com el polietilenglicol (PEG). En aquest cas sí està contraindicada. Com s'explica a la pàgina web elaborada pel Ministeri de Sanitat per donar resposta als principals dubtes, "la vacuna està contraindicada en persones que hagin presentat una reacció anafilàctica a una dosi prèvia de vacuna enfront de la COVID-19 oa algun dels components de la vacuna ".

La resta d'al·lèrgies no suposen cap problema per a l'administració de la vacuna, tal com afirma la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica en un comunicat. Tan sols es recomana un període d'observació de 30 minuts posterior a l'administració de la dosi, a l'igual que per a qualsevol altra vacuna. En quant als menors de 16 anys i les embarassades, són els grups de població als quals no s'administrarà la vacuna ja que no se'ls ha inclòs en els assajos.


Font: Fundación Española del Corazón