Com protegir el cor de les generacions futures

com protegir cor generacions futures comprar deaEls cardiòlegs porten dècades insistint que com més aviat comencem a tenir cura de la nostra salut cardiovascular, més beneficis obtindrem. I no només perquè combatre els principals factors de risc des de la infància és la millor manera d'evitar que aparegui la malaltia cardíaca en el futur. També perquè inculcar rutines cardiosaludables en el nostre dia a dia des de nens vol dir acostumar-nos a uns hàbits que tendirem a mantenir d'adults.

Per aconseguir-ho, comptem amb dues eines clau: l'alimentació saludable i l'exercici. Amb una alimentació equilibrada basada en la dieta mediterrània i activitat física suficient per mantenir el cor en forma podrem evitar els principals factors de risc com la diabetis, la hipertensió arterial, nivells alts de colesterol, l'obesitat i el sedentarisme. No obstant això, la realitat és que no estem complint el aconsellat pels especialistes en cap de les dues àrees: un percentatge cada vegada més alt de nens i adolescents ja són obesos i / o sedentaris, el que implica que estan en risc de desenvolupar malaltia cardiovascular en el futur.

 

Segons l'Organització Mundial de Salut (OMS), la prevalença de l'excés de pes i l'obesitat en nens i adolescents de 5 a 19 anys ha augmentat de forma espectacular, passant de el 4% el 1975 a més de l'18% el 2016. Un escenari gens optimista des del punt de vista de la salut. Sobretot si tenim en compte que, a més, els més petits fan cada vegada menys activitat física: un estudi publicat a Child & Adolescent Health i elaborat per investigadores de l'OMS conclou que més del 80% dels adolescents en edat escolar de tot el món no arriben a el nivell mínim recomanat d'una hora d'activitat física a el dia.

És la raó per la qual els especialistes insisteixen que, si volem tenir cura de la salut cardiovascular de les generacions futures, hem de prendre mesures. La recomanació és centrar-nos tant en l'alimentació de nens i adolescents com fomentar l'activitat física en aquestes edats per combatre el sedentarisme.

Entre els consells de l'OMS es troba el d'evitar que els nens juguin amb pantalles fins als dos anys, procurant a més que a partir de llavors el temps que passin davant d'elles sigui com a màxim d'una hora diària. A més, recorda que per als nens i joves l'activitat física, a la qual han de dedicar a l'almenys una hora diària, consisteix en jocs, esports, desplaçaments, activitats recreatives, educació física o exercicis programats. I encara que ha de ser en la seva major part aeròbica, convé "incorporar, com a mínim tres vegades per setmana, activitats vigoroses que reforcin, en particular, els músculs i ossos", assenyala l'OMS en les seves recomanacions.


Pel que fa a l'alimentació, és important limitar el consum de sucre a menys del 10% de la ingesta calòrica total, encara que l'ideal és reduir el seu consum a menys de el 5%. Igualment és convenient mantenir el consum de sal per sota de 5 grams diaris (equivalents a menys de 2 g de sodi per dia). A més, a l'igual que els adults, els nens i adolescents de consumir fruites i hortalisses (cinc porcions a el dia), verdures, llegums i cereals integrals. En quant als greixos, els no saturats, presents en peixos, fruits secs o oli d'oliva, són preferibles als greixos saturats, presents en la carn greix, la mantega, l'oli de palma i de coco, la nata o el formatge. I respecte als greixos trans, sobretot les produïdes industrialment, que es troben en productes precuinats, pastisseria o snacks, es recomana que el seu consum es redueixi a menys de l'1% de la ingesta energètica total.

 

Font: Fundación Española del Corazón