Dents més nets, cor més sa: Descobreix la seva relació
Quina relació poden tenir dues parts tan diferents del cos com la boca i el cor?
Fa alguns anys és possible que fins i tot un professional sanitari contestés que cap. No obstant això, els últims estudis realitzats indiquen el contrari. Aquests van començar a plantejar-se al comprovar que les persones amb malaltia cardíaca tenien amb més freqüència malaltia periodontal. I també es donava l'escenari contrari: entre els que patien una malaltia periodontal més avançada es trobaven més pacients amb malaltia cardiovascular.
Aquesta relació va ser la que va fer sospitar que el vincle entre salut periodontal i salut cardiovascular no era casual. Va ser així com es van iniciar investigacions que van mostrar que entre les persones amb cardiopatia isquèmica a Espanya, al voltant del 40% ja ha patit pèrdua de peces dentals, el que indica que la malaltia periodontal greu és molt freqüent en pacients amb problemes coronaris.
L'explicació és que la periodontitis és una malaltia inflamatòria i infecciosa causada per bacteris a la boca que produeixen una inflamació constant en les genives. Una situació que origina efectes proinflamatoris a més de provocar alteració en el sistema immune, afavorir trombosi i fomentar alteracions de la síntesi de el cor. "Aquests mecanismes biològics explicarien la relació entre malaltia periodontal i malaltia cardiovascular", assegurava el doctor Juan José Gómez Doblas, cap de secció de Cardiologia Clínica de l'Hospital Universitari Verge de la Victòria (Màlaga), al VI Fòrum de Salut Cardiovascular per a Pacients i Familiars organitzat per la Fundació Espanyola del Cor.
A més, la inflamació que existeix en la geniva eleva un seguit de marcadors de substàncies que són protrombòtiques i proinflamatòries, les mateixes que provocarien l'afectació vascular.
Com protegir la salut cardiovascular
Si aconseguim eliminar aquesta inflamació de les genives estarem protegint al mateix temps la salut cardíaca. Per això, la cura de la salut bucodental té un efecte molt beneficiós en la salut cardiovascular. "Si mantenim una bona higiene bucodental reduïm placa bacteriana a la cavitat oral, i això redunda en una reducció de la inflamació a nivell local, en les nostres genives, el que a la mateixa vegada afavoreix que hi hagi una menor inflamació a nivell sistèmic.
Això vol dir que si aconseguim tenir una molt bona salut bucodental, probablement aconseguirem reduir els problemes cardiovasculars que es relacionen amb la mala salut bucodental. Per això cal animar als pacients a mantenir una bona salut de la seva cavitat oral, perquè repercuteix en tenir menys esdeveniments cardiovasculars en el futur", assenyalava el doctor Gómez-Doblas.
Una altre manera de protegir tant la salut cardiovascular com la bucodental és controlar alguns factors de risc que tenen relació directa en les dues àrees. Entre ells es troba fumar, de manera que si abandonem el tabac millorarem la nostra salut bucodental i també la cardiovascular. Igualment és important controlar la glucèmia. Una dieta adequada que fomenti un millor control de la diabetis també repercuteix en una millor salut bucal i cardiovascular.