Els 10 errors més comuns en Primers Auxilis
De vegades no val únicament amb voler ajudar, sinó que cal saber com fer-ho
Hem parlat i insistit que una ràpida actuació per assistir a un ferit en un accident és vital. No obstant això, pot arribar a ser contraproduent si no es coneixen les tècniques bàsiques de Primers Auxilis. I és que no val únicament amb voler ajudar, sinó que cal saber com fer-ho.
Fins i tot hi ha persones que recorren a "remeis casolans", els que es coneixen com "de tota la vida" per atendre un ferit en un accident o guarir una ferida a un nen. No tot s'hi val, i no sempre suposen una solució al problema. Per això, hem recopilat els 10 errors més comuns en Primers Auxilis, ¡pren nota i aprèn com actuar correctament!
1. En un accident de trànsit, treure el ferit del cotxe
La primera regla en aquest tipus d'accidents és no mobilitzar mai als ferits. Només es mourà als afectats en casos d'extrem perill com pot ser una explosió. Si no, els accidentats han de quedar immobilitzats ja que pot ser que hi hagi risc de lesió cervical.
En el cas que l'accidentat sigui un motorista, mai se li ha de treure el casc. El més important és protegir la seva columna vertebral.
2. A l'hora de fer un torniquet
Ho hem vist en moltes pel·lícules, però exercir una pressió suprema amb bandes per aturar una hemorràgia el ferit és un recurs que no hem d'intentar. En tot cas s'encarregarà el personal sanitari, ja que hi ha un risc molt alt de necrosi, el que podria suposar l'amputació del membre afectat.
3. Taponar el sagnat nasal
Des de petits ens han ensenyat que hem de taponar nostre nas quan sagna i tirar el cap cap enrere. No obstant això, això és un error. Per actuar correctament, en les hemorràgies nasals hem de col·locar a l'afectat lleument inclinat cap endavant perquè la sang es dirigeixi cap a fora i no cap a les vies respiratòries.
Si tapem els orificis nasals aturem la sang, però no l'hemorràgia.
4. Desinfectar una ferida amb aigua oxigenada
És un dels errors més comuns, ja que tant l'alcohol com l'aigua oxigenada poden danyar el teixit de la pell, si s'aplica directament sobre la ferida. Per tant, n'hi ha prou amb rentar la zona amb aigua i sabó o amb sèrum fisiològic. Després, només cal assecar la ferida amb una gasa o compresa.
5. Bufar a l'ull per eliminar un objecte estrany
Quan bufem a l'ull d'una altra persona perquè li ha entrat un objecte estrany podríem provocar erosions en la seva còrnia. Per tant, l'ideal és rentar l'ull amb sèrum fisiològic o aigua i, d'aquesta manera, serà el líquid l'encarregat de portar l'objecte estrany cap a l'exterior de l'ull.
6. Extreure un objecte clavat al cos
Potser extraguem l'objecte clavat al cos de l'afectat i la solució sigui pitjor que no haver fet res. Què podria passar? Imaginem un pal clavat en una cama. Aquest podria estar afectant una artèria, però al seu torn, pot ser que estigui aturant l'hemorràgia del ferit. Intentar extreure pot empitjorar les lesions. Com més gran sigui l'objecte, més són les probabilitats d'empitjorar l'estat de l'accidentat si el toquem. Serà el personal sanitari l'encarregat de retirar-lo.
7. Aigua amb sucre davant d'una lipotímia
Aquest recurs és completament ineficaç. Davant d'un cas de lipotímia que indica és tombar l'afectat i elevar les seves cames fins que es passi la síncope. No se li ha de donar res de menjar ni de beure fins que s'hagi recuperat. Si el desmai dura més de cinc minuts caldrà demanar atenció mèdica.
8. Davant d'un ofegament, comprimir l'estómac perquè expulsi l'aigua
Un altre recurs cinematogràfic que hem vist en diferents pel·lícules i que podrien portar-nos a actuar de manera errònia. Si comprimim l'estómac d'una persona que s'està ofegant perquè expulsi l'aigua, el que pot passar és que passi part del contingut de l'estómac als pulmons. Per això, oblida't de les pel·lícules. Davant d'un ofegament s'ha de procedir a una reanimació cardiopulmonar (RCP). Si l'ofegat està inconscient, però respira, se li col·loca de costat fins que arribin els serveis sanitaris.
9. Provocar el vòmit a un nen que s'ha empassat un objecte
En cap cas se li provocarà el vòmit a un nen que s'ha empassat alguna cosa per error. Si s'ha empassat un objecte punxant se li portarà immediatament a urgències.
10. Cremades
Un dels errors més estesos és utilitzar pasta de dents per les cremades. En un primer moment, el més recomanable és utilitzar aigua. S'ha de col·locar la zona afectada sota un flux constant d'aigua entre 15 i 30 minuts, que és el temps que triga a baixar la temperatura d'una cremada. Les pomades és recomanable que siguin utilitzades únicament per professionals sanitaris.
Ara que coneixes els errors més comuns en Primers Auxilis actua en conseqüència. Una bona formació pot salvar vides. Tu pots salvar vides.
Font: Periodista Digital