La reanimació cardiopulmonar multiplica per tres la supervivència després d'una aturada cardíaca

La reanimació cardiopulmonar (RCP) immediata, realitzada per un testimoni presencial, multiplica per tres les possibilitats de supervivència, segons ha indicat en un comunicat l'Hospital Vithas Nisa 9 d'Octubre de València que tots els anys imparteix formació sanitària dels voluntaris que presten la seva col·laboració en les proves més importants de running a València.

Cada any, més de 30.000 persones moren a Espanya per parada cardíaca fora d'un centre hospitalari, a causa d'un infart agut de miocardi que, en algunes ocasions, en la seva fase inicial, provoca una fibril·lació ventricular que altera el ritme del cor, que precisa d'un xoc elèctric.

"Amb la RCP estem suplint aquesta funció que el cor ha interromput, de no realitzar-se, la persona que el pateix molt probablement morirà en uns minuts; cal guanyar temps fins a l'arribada de l'ajuda mèdica", ha explicat el intensivista de l'Hospital Vithas Nisa 9 d'octubre, Rafael Faus.

Els tres minuts posteriors al col·lapse per una parada cardíaca són crucials, no només en el desenllaç, també a la qualitat de vida de la persona que sobreviu. "Les possibilitats de recuperació són molt més grans en persones que han rebut RCP de forma immediata. Però a més, amb aquesta evitem el dany neurològic, que sens dubte suposa un menyscabament importantíssim en la qualitat de vida de qui sobreviu", segons Faus.

 

 

APRENDRE A REANIMAR

Davant d'una situació d'aturada cardíaca cal comprovar si la persona està conscient i si té una respiració normal.
En cas negatiu cal trucar immediatament, fins i tot en cas de dubte, al 112.

Immediatament després s'ha de començar la RCP ininterrompuda fins que arribi l'ajuda mèdica.

Per a això s'ha de situar la víctima estirada cap per amunt sobre el terra o una altra superfície dura i, agenollats al costat del seu pit, es donarà suport al taló d'una mà sobre el centre del pit i l'altra es col·locarà sobre l'anterior amb els dits entrellaçats i mantenint els braços estirats. D'aquesta manera es començaran les compressions, amb les que s'ha de deprimir el pit uns 5 centímetres, amb un ritme de 100 compressions per minut.

Un truc, segons el intensivista de l'Hospital Vithas Nisa 9 d'octubre, Pablo Geffner, és "realitzar-les al ritme de la cançó La Macarena (Los del Rio) o Staying alive (Bee Gees)".

 

Aquesta seqüència de 100 compressions per minut s'ha de mantenir ininterrompudament fins a l'arribada de l'ajuda mèdica.

Font: La Vanguardia