Uns bons hàbits al dormir, aliats de la salut cardiovascular

dormir siesta comprar deaLa Societat Espanyola de Neurologia adverteix que més de quatre milions d'espanyols pateixen algun trastorn de la son crònic i greu. Darrere d'aquesta situació hi pot haver un problema que afecta la salut cardiovascular. Per exemple, apnea de la son, que consisteix en l'obstrucció de les vies respiratòries superiors durant al menys 10 segons i impedeix una correcta oxigenació de la sang. Una de les seves conseqüències és la manca de descans nocturn. Però a més, diferents estudis relacionen l'apnea de la son amb la hipertensió arterial.

D'altra banda, la Societat Espanyola de Neurologia també assenyala que entre un 20% i un 48% de la població adulta té dificultats per iniciar o mantenir el son, el que es tradueix en el fet que gairebé la meitat de la població no dorm bé. A més del cansament que això pugui generar, el nostre cos es pot veure afectat d'altres formes. La raó és que el somni està associat amb diferents funcions en l'organisme. Per això, si no dormim el que necessitem, estem posant en perill la nostra salut.

Així ho va revelar un estudi publicat a European Journal of Preventive Cardiology, on es conclou que aquelles persones que, a més de portar uns hàbits de vida saludables com realitzar activitat física de forma regular, mantenir una alimentació equilibrada, moderar el consum d'alcohol i no fumar, dormen un mínim de set hores a el dia, redueixen fins a un 65% el risc de patir malalties cardiovasculars. El mateix estudi va estimar que en aquestes persones el risc de morir per malaltia cardiovascular es redueix un 83% en comparació amb aquelles persones que no segueixen cap hàbit de vida saludable.

Entre les causes que expliquen aquestes xifres es troba la de que un somni reparador millora la funció endotelial i ajuda a disminuir la pressió arterial, ja que mentre dormim es produeix una relaxació muscular que també afecta les artèries. Aquesta relaxació provoca una baixada fisiològica de la pressió arterial d'entre un 10% i un 15%. En les fases REM de la son (Rapid Eyes Movement o Moviment Ocular Ràpid) ocorren diverses vegades al llarg de la son induint canvis significatius en la fisiologia cardiovascular, com modificacions en la freqüència cardíaca i la pressió arterial.

Per això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que el somni nocturn tingui una durada mitja d'entre 7 i 8 hores per als adults. A més, aquest somni ha de ser reparador, per al que és important que la qualitat de la son sigui alta, el que significa que les hores que dormim hem adormir sense interrupcions i profundament. Sabrem si hem complert aquesta recomanació quan a l'despertar al matí següent comprovem que ens trobem perfectament descansats.

Per aconseguir-ho, hi ha algunes recomanacions que poden ajudar-nos:

- Procurar anar a dormir sempre a la mateixa hora per acostumar l'organisme a una rutina horària amb la que resulta més fàcil descansar.

- Productes estimulants com la xocolata o el cacau poden dificultar un somni reparador si es prenen abans abans d'anar al llit. Passa el mateix amb la teïna i la cafeïna. Per això la recomanació és evitar aquests tipus de productes a la nit.

- Acostumar-se a sopar de manera lleugera i al menys un parell d'hores abans d'anar a dormir també facilita el bon son.

- Practicar exercici és un hàbit saludable que aporta beneficis, però hem d'evitar a última hora del dia, ja que eleva la temperatura del nostre cos i pot dificultar el son.

- Tot i que està molt estesa la creença que una copa d'alcohol pot ajudar a dormir, no és certa. L'alcohol altera la fase REM, de manera que no facilita un son reparador.