Recomanacions per a pacients cardiovasculars pel que fa al coronavirus

coronavirus covid19 igualada cardiosos

Des que el passat 30 de gener la Organització Mundial de la Salut declarés l'existència d'un risc de salut pública d'interès internacional, sota les regulacions del Reglament Sanitari Internacional, per l'extensió del coronavirus SARS- COV-2, que produeix la malaltia COVID -19, les autoritats sanitàries han insistit que les recomanacions en matèria de prevenció són les més eficaces per evitar el contagi.

 

Des del Ministeri de Sanitat recorden que la transmissió del nou coronavirus es produeix per contacte estret amb les secrecions respiratòries de la tos o l'esternut d'una persona malalta, assenyalant que aquesta transmissió per l'aire és poc probable si ens trobem a un o dos metres de la persona afectada. Per això, per evitar que el virus es segueixi estenent, des del Ministeri de Sanitat recomanen rentar-se les mans amb freqüència, evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca (les mans faciliten la seva transmissió), i al tossir o esternudar, cobrir-se el boca i el nas amb el colze flexionat o amb un mocador d'un sol ús.

 

Mesures per a pacients cardíacs

Seguir aquestes mesures de precaució és especialment important per als majors de 65 anys i els pacients amb malalties debilitants prèvies com malaltia coronària, insuficiència cardíaca i respiratòria, hipertensió arterial o diabetis. La raó és que aquest col·lectiu pot tenir una resposta immune deficitària per tenir les defenses compromeses, i això pot complicar el quadre clínic. A el mateix temps, el propi coronavirus pot empitjorar la malaltia coronària a el donar-se una infecció respiratòria a l'igual que passa amb altres virus respiratoris com la grip.

"Qualsevol infecció, també la causada pel COVID-19, produeix una sobrecàrrega per al cor", assenyala el Dr. Juan Cosín, president de l'Associació de Cardiologia Clínica de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC). "Si un pacient presenta una malaltia prèvia, com ara insuficiència cardíaca, el cor en aquesta situació empitjorarà el seu funcionament, la qual cosa pot produir una congestió (acumulació de líquid) en els pulmons, el que complicarà la respiració i probablement el curs de la infecció respiratòria, augmentant les probabilitats de complicacions ", afirma.

D'altra banda, el Dr. Cosín explica que "Es coneix que la infecció per COVID-19, a més de sobrecarregar el cor, pot produir un dany directe infecciós / inflamatori sobre el múscul cardíac, el que coneixem com miocarditis, que depenent de la afectació pot empitjorar la funció de bomba de el cor i empitjorar el pronòstic del pacient ".

Pacients afectats

Si s'entra en contacte amb el virus, poden passar fins a dues setmanes abans que apareguin els símptomes després de la incubació. Aquests són febre, tos i dificultat per respirar. En cas que s'hagi tornat d'alguna zona afectada i es tingui bon estat de salut, des del Ministeri de Sanitat recomanen portar una vida normal. Però si en els 14 dies posteriors a la tornada de el viatge es desenvolupen símptomes com els descrits, la recomanació és quedar-se a casa i contactar amb els serveis de salut telefònicament trucant a l'112.

A més, des del Ministeri de Sanitat han habilitat telèfons d'informació per resoldre els dubtes que puguin sorgir.


Font: Fundación española del corazón