Recorden aplicar sempre la conducta PAS (protegir, avisar i socórrer) en cas d'accident de trànsit

conducta pasLa seguretat d'un mateix és el més important en cas de sinistre a la carretera, així ho afirmen els tècnics en emergències sanitàries per aquest inici de l'operació sortida de vacances.

Juliol és l'inici del període de vacances per a moltes famílies. Per això apareix un notable increment dels desplaçaments per carretera cap a diferents destinacions de descans, amb el consegüent augment del risc d'accidents de trànsit. Per aquest motiu, al començament de l'Operació Sortida de vacances des de la Fundació Ambuibérica s'aconselli seguir la conducta PAS (protegir, avisar, socórrer) en cas de sinistre.

La fundació reitera que el principal és la seguretat d'un mateix i dels que estan al voltant "Aplicar aquests passos contribueix a salvar vides i també a evitar que augmenti el nombre de víctimes", subratlla Ana Belén Fregats, tècnic en emergències sanitàries (TES) i instructora en suport vital bàsic (SVB) i desfibril·lador extern (DEA).

 


El protocol PAS es resumeix en tres mandats que haurien de seguir pels que es veuen involucrats en un accident de trànsit o són testimonis del mateix. En primer lloc, Protegir el lloc de l'accident, mitjançant l'encesa de les llums d'emergència, la col·locació de l'armilla reflectant i la disposició dels triangles de perill a una distància mínima de 50 metres.

El segon és avisar els serveis d'emergències a través d'una trucada telefònica al número 112. Una vegada en contacte, s'ha d'indicar el lloc exacte de l'accident, descriure la situació i informar dels ferits i del seu estat aparent. És important, en qualsevol cas, identificar-se i no penjar la trucada fins que ho indiquin des d'emergències. Cal procurar parlar amb la major claredat i tranquil·litat possibles per facilitar l'actuació dels serveis que es desplaçaran al lloc de l'accident.

Finalment, Socórrer les víctimes mentre arriben els serveis d'emergències. És molt important evitar els moviments bruscos a l'accidentat i constatar el seu estat de consciència. Si no respon, hem de comprovar si respira normalment, si no respira, haurem d'iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP). Finalment, en cas d'hemorràgia, s'ha de pressionar directament sobre la ferida amb l'ajuda d'un apòsit.

Font: Salamanca24horas