Amb salvar una sola vida em donaria per satisfet

Antonio Alcaide. A la manera antiga li dirien 'pare coratge'. Des que va morir el seu fill Raúl jugant a futbol a Ranillas, baralla sense desmai perquè hi hagi més desfibril·ladors. Aquest dilluns va donar un al col·legi Zalfonada. A la seva manera, comença a salvar vides.

- Ja fa quatre anys...

Una mica més. Va morir el 16 de novembre de l'any 2014.

- Què recorda d'aquell dia?

Anava cap al camp de futbol a veure-ho jugar i em va cridar la dona de l'entrenador per dir-me que el meu fill estava malalt. Havia estat refredat i vaig pensar que era poca cosa. Però als 10 minuts em va tornar a trucar per dir-me: «El teu fill no surt, que no surt». En arribar em vaig trobar dues ambulàncies i diverses persones tractant de reanimar a Raúl. Va ser molt dur.

- ¿Va ser molt llarg?

Van estar de sis a vuit i mitj de la tarda tractant de reanimar-lo. Hi va haver un problema que després vam conèixer. Van cridar primer al 061 però l'ambulància de Bombers estava ocupada. Així que van trucar al 112, que va enviar una ambulància sense res, absolutament res. Imagino que seria de les de trasllat de malalts. Al quart d'hora van veure que s'havien equivocat i van enviar una UVI mòbil. Però era tard. Entre unes coses i altres havien passat més de 35 minuts. Es van equivocar i es van adonar. Als tres o quatre mesos van obligar a portar desfibril·lador a totes les ambulàncies.

- Es pot assumir una mort així?

Vaig estar gairebé un any que no tenia ganes de res. Però mentrestant van anar passant coses semblants. Al Stadium Venècia, a El Salvador, el jugador de Gallur ... En menys de sis mesos, dos morts i un noi que va quedar amb seqüeles greus. Jo havia entrat feia poc a l'Associació Espanyola Contra La mort sobtada José Durán, on vaig aprendre a saber portar això, i vaig demanar una compareixença amb Esports a l'Ajuntament i una altre amb la Policia Local.

- Què ha aconseguit?

Els 28 camps municipals de futbol ja tenen tots desfibril·lador. Ara estic a l'espera de la Policia Local, que seran altres vint desfibril·ladors que portaran als cotxes patrulla. Va sortir a pressupost i diuen que estan en Intervenció. Esperem que no es perdi.

- No ha aconseguit res a la DGA?

Sembla que a Sanitat canviaran el decret llei, encara que jo ho he vist per sobre i crec que es queda curt. Segueix recomanant en lloc de obligant.

- ¿Faltan molts desfibril·ladors?

Moltíssims. A Aragó no tenim ni 400. Al País Basc, per exemple, hi ha més de 1.500. Estem molt lluny.

 

 

- Quantes vides poden salvar?

Els cinc primers minuts són bàsics. Aquí està la qüestió, en poder i saber respondre ràpidament.

- Ho ha convertit en la seva causa...

Vaig sentir que havia de fer alguna cosa perquè no li passés a ningú més. Almenys la gent es mereix una segona oportunitat. M'agradaria que em fessin més cas, però els polítics són com són.

- ¿Amb què es conforma?

Amb salvar una vida, una sola vida, em donaria per satisfet. Almenys que hi hagi una persona que tingui aquesta segona oportunitat que el meu fill no va tenir perquè no hi havia mitjans o no eren adequats.
És la famosa cadena de supervivència.

Font: El Periódico de Aragón