CardioSOS

gh bandCinc investigadors d'Almeria llancen el projecte GH Band

Un grup d'investigadors de la Universitat d'Almeria ha presentat un projecte, batejat com GH Band, que pot suposar una autèntica revolució en el tractament d'una de les principals causes de mort, l'infart de miocardi.

En essència es tracta d'una polsera capaç de recollir totes les dades relacionades amb el risc de patir una parada cardíaca, avisar amb antelació al fet que es produeixi l'episodi i facilitar als serveis sanitaris o d'emergències la informació necessària per a actuar d'una manera immediata .

L'equip

El projecte ja ha passat per diversos certàmens d'idees de futur amb excel·lent acollida i, de fet, acaba de ser proclamat guanyador en el concurs 'Elevator Pitch' que promou el Col·legi d'Economistes de Almeria.

A partir d'aquesta idea es va crear una empresa impulsada pel seu promotor, José Rodríguez Rodríguez, CEO del projecte i psicòleg, i en la qual estan integrades altres quatre investigadors: Alicia Montoya (CTO i infermera), Valeria Smolyakova (CMO i financera), Ikram Essakkaki (CFO i comptabilitat) i Mohamed Imalouane (COO i financer). Tots ells conformen la societat GoHealthy.

Detecció precoç

La qualitat més destacada de GH Band, que en l'actualitat està afrontant les seves primeres proves en mode prototip, és la de poder mesurar els paràmetres que permeten avançar l'arribada d'un infart. Segons explica José Rodríguez, els primers estudis i les primeres proves indiquen que és possible disposar d'un avís precoç entre mitja hora i una hora abans que passi realment l'infart.

Els responsables del projecte destaquen que les estadístiques reflecteixen que una de cada quatre persones que pateix un infart mor per trobar-se sola o per no rebre atenció sanitària amb temps suficient i això és el que es pretén corregir amb aquest mecanisme.

Grups de risc

La polsera no està pensada per a un ús generalitzat, sinó per a aquelles persones que pateixen patologies cardíaques o amb elevat nivell de risc de patir-les, per a les que tenen antecedents de repetició de situacions d'infarts o per a esportistes amb alts nivells d'exigència i, per tant , de risc de patir infarts.

Rodríguez explica que la informació recollida per la GH Band no és només per a l'usuari, sinó que permet la connexió amb l'administració sanitària i fins i tot per a persones de l'entorn del pacient connectat, com familiars directes o amics.

Històric

Una altra de les seves aplicacions és facilitar als metges i cardiòlegs informació de seguiment, és a dir posar a disposició del personal mèdic, a través d'una aplicació per al mòbil, de les dades recollides a través de les últimes setmanes.

L'equip de GoHealthy ja treballa amb el primer prototip base amb el qual s'estan obtenint els primers resultats, "il·lusionants", en paraules del CEO del grup. Assenyalen que encara esperen obtenir resultats aviat, "no volem precipitar-nos i treballem sobre la màxima fiabilitat possible en les prediccions d'infarts".

Per al desenvolupament de les primeres fases del mecanisme de detecció estan en contacte amb cardiòlegs de l'hospital Torrecárdenas, professionals de la clínica Verge del Mar i emprenedors i empreses de l'àmbit sanitari a Barcelona (MoiraiBiodesign) i d'Almeria (RealTrackSystems).Vist a: La voz de Almeria

 

conducta pasLa seguretat d'un mateix és el més important en cas de sinistre a la carretera, així ho afirmen els tècnics en emergències sanitàries per aquest inici de l'operació sortida de vacances.

Juliol és l'inici del període de vacances per a moltes famílies. Per això apareix un notable increment dels desplaçaments per carretera cap a diferents destinacions de descans, amb el consegüent augment del risc d'accidents de trànsit. Per aquest motiu, al començament de l'Operació Sortida de vacances des de la Fundació Ambuibérica s'aconselli seguir la conducta PAS (protegir, avisar, socórrer) en cas de sinistre.

La fundació reitera que el principal és la seguretat d'un mateix i dels que estan al voltant "Aplicar aquests passos contribueix a salvar vides i també a evitar que augmenti el nombre de víctimes", subratlla Ana Belén Fregats, tècnic en emergències sanitàries (TES) i instructora en suport vital bàsic (SVB) i desfibril·lador extern (DEA).

 


El protocol PAS es resumeix en tres mandats que haurien de seguir pels que es veuen involucrats en un accident de trànsit o són testimonis del mateix. En primer lloc, Protegir el lloc de l'accident, mitjançant l'encesa de les llums d'emergència, la col·locació de l'armilla reflectant i la disposició dels triangles de perill a una distància mínima de 50 metres.

El segon és avisar els serveis d'emergències a través d'una trucada telefònica al número 112. Una vegada en contacte, s'ha d'indicar el lloc exacte de l'accident, descriure la situació i informar dels ferits i del seu estat aparent. És important, en qualsevol cas, identificar-se i no penjar la trucada fins que ho indiquin des d'emergències. Cal procurar parlar amb la major claredat i tranquil·litat possibles per facilitar l'actuació dels serveis que es desplaçaran al lloc de l'accident.

Finalment, Socórrer les víctimes mentre arriben els serveis d'emergències. És molt important evitar els moviments bruscos a l'accidentat i constatar el seu estat de consciència. Si no respon, hem de comprovar si respira normalment, si no respira, haurem d'iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP). Finalment, en cas d'hemorràgia, s'ha de pressionar directament sobre la ferida amb l'ajuda d'un apòsit.

Font: Salamanca24horas

 

altaveus parada okLa intel·ligència artificial té el potencial de detectar a través d'un altaveu intel·ligent la respiració agònica prèvia a una parada cardiorespiratòria

La respiració agònica és un esbufec característic que sol antecedir a l'aturada cardiorespiratòria, almenys en un 50% de casos. Sol diferenciar d'altres alteracions en la respiració com la Cheyne-Stokes que, entre altres, s'associa amb la insuficiència cardíaca però que no sol derivar en una parada.

Detectar la respiració agònica no preveu la parada cardiorespiratòria. Però els investigadors creuen que pot contribuir a reduir els temps de resposta mèdica, i fins i tot fer innecessari que el pacient o les persones del seu entorn hagin de trucar a emergències.

"El aturada cardíaca és un d'aquells esdeveniments en què cada segon compten", diu l'investigador cap Jacob Sunshine.

Un sistema de prova amb un 97% d'encerts

El sistema basat en altaveus intel·ligents de consum (com els Amazon Echo o Google Home) descrit pels investigadors en NPJ Digital Medicine, i recollit per IEEE Spectrum, va ser capaç de detectar durant l'estudi aquest tipus de respiració en el 97% dels casos i gairebé cap fals positiu.

Per entrenar l'algoritme d'aprenentatge automàtic i provar la seva idea els investigadors van utilitzar centenars de esbufecs agònics registrats pels serveis d'emergències al llarg dels últims anys, combinats amb els sons propis i habituals dels dormitoris, incloent roncs i aparells d'aire condicionat .

Plantejar el funcionament al dormitori es deu al fet que és en aquesta habitació de la casa en la qual un recent estudi (al Japó) situa bona part de les aturades cardíacs que succeeixen a la llar.Font: EDeconomíaDigital

 

dron desfribiladorEls drones equipats amb un desfibril·lador extern automàtic podrien ser una bona opció per tractar parades cardíaques fora dels hospitals.

Es podria reduir el temps d'espera fins a 16 minuts. Així ho revela un estudi publicat per 'JAMA'.

Quan es produeix una aturada cardíaca, la velocitat d'actuació és vital per salvar vides.

Un estudi realitzat a aturades cardíaques simulades ha revelat que els drones van arribar en menys temps que els serveis mèdics d'emergència amb una reducció en el temps de resposta d'aproximadament 16 minuts.

Els drones poden activar-se per un controlador i enviar-se a una adreça proporcionada per una persona que truca al número d'emergències i poden portar un desfibril·lador extern automatitzat a la ubicació perquè una persona pugui utilitzar-lo.

L'equip d'experts va comparar el temps que transcorre fins al lliurament d'un desfibril·lador utilitzant drones totalment autònoms amb el l'arribada dels serveis mèdics hastael lloc dels fets.

Es van realitzar 18 vols operats remotament amb una distància de vol mitjana d'aproximadament tres quilòmetres. El temps mitjà des de la trucada fins a l'arribada dels serveis mèdics va ser de tres minuts mentre que el temps mitjà des de la trucada d'urgència al llançament del dron va ser de tres segons.

minutosEl temps mitjà des de l'enviament fins a l'arribada de l'dron va ser de 5,21 minuts davant els 22 minuts que van trigar en arribar els serveis d'emergència. El dron va arribar més ràpidament que els serveis d'emergència en tots els casos amb una reducció mitjana en el temps de resposta de 16,39 minuts.

"Estalviar 16 minuts és probable que sigui clínicament important, però, encara cal fer altres vols de prova, el desenvolupament tecnològic i l'avaluació de la integració amb els centres de control i els administradors de l'aviació", escriuen els autors.


Font: La Sexta TV

 

petit tast 1El passat 10 de juny, Cardiosos va dur a terme un petit tast de primers auxilis als alumnes de 5è curs de lescola Escolàpies d'Igualada.

Els alumnes van conèixer diferents estratègies d'actuació (PAS), segons la gravetat de la situació ...

També vam fer pràctiques de reanimació cardiopulmonar


 
petit-tast-2.jpgpetit-tast-3.jpg

 

curs deaDivendres dia 14 de juny, Cardiosos impartirà un curs de DEA (Desfibril·lador extern automàtic) al Pavelló poliesportiu de Les Comes a Igualada. El curs es durà a terme de 9 a 15 h.
Per a més informació, truca'ns al 93 805 50 22 o envia'ns un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places limitades. No perdis aquesta oportunitat.

T'esperem

CONTACTA AMB NOSALTRES